Pelillistäminen – Mitä voi oppia Boom Beach -mobiilipelistä?

|

Pitkään on puhuttu työelämän pelillistymisestä. Mitä se pelillistyminen tai englanniksi gamificaton tarkoittaa? Ajattelin että parhaiten niitä elementtejä oppisi pelaamalla jotain peliä. Mitä suositumpi joku peli on sitä enemmän niissä olisi elementtejä joita hyviin työelämässä käytettäviin ohjelmistoihinkin on tulossa.

Supercellin suosion siivittämänä päätin testata yhtä heidän peleistään. Aluksi ajatus oli puhtaasti ”tieteellinen”. Nyt tutkitaan ja listataan ominaisuuksia ja elementtejä missä se huvi ja koukuttavuus oikein piilee.

Voi pojat että jäin koukkuun.

Boom Beach on strategiapeli

Boom Beach -pelistä lyhyesti. Pelin visuaalinen ilme on pehmeän ystävällinen. Pelistä voi havaita jopa Pixar elokuvayhtiön piirroshahmoihin viittaavia piirteitä. Pelissä valloitetaan (vapautetaan) saaria, rakennetaan ja vahvistetaan omaa tukikohtaa. Kaikkialta kerätään resursseja: puuta, kiveä, rautaa, jalokiviä ja rahaa. Niitä sopivasti yhdistelemällä saa parempia aluksia, kestävämpiä sotilaita, tehokkaampia tehtaita ja niin edelleen.

Luodaan tapa

Yksi pelin nerokkuuksista on se että et voi tehdä kaikkea kerralla valmiiksi. Sinun pitää odottaa että rakennusprojekti, joukkojen päivittäminen sekä jonkin asian päivittäminen tulee valmiiksi. Tällä tavalla peli opettaa palaamaan takaisin katsomaan joko asiat ovat valmiina, jotta voit tehdä seuraavan siirron. Näitä lyhyitä hetkiä tulee päivässä paljon…

Boom Beach - Rakentaminen

Huomasin kaivavani puhelimen esiin vähän jokaisessa tilanteessa jolloin tuntui olevan hetken tauko. “Jokohan voisin tehdä jonkun siirron tai päivittää jonkun rakennuksen?”

Tätä jatkuvaa pelin vilkuilua tuetaan sillä että jostain löytyy kokoajan jotain resursseja: puuta, kiveä, rautaa, rahaa jota pitää kerätä “tilille”.

Boom Beach - resurssien keräämistä Resurssit pitää kerätä ”tilille”. Tässä rahat lentävät vauhdikkaasti kasvattaen saldoa.

Kartan jatkuva vilkuilu on myös tärkeää. Sinne voi putkahtaa uusia vihollisia tai jo valloitetut saaret menetetään. Tätä jatkuvaa vilkuilua tuetaan sillä että kartalle ilmestyy arkkuja joistä löytyy timantteja.

Timanteilla asiat onnistuvat nopeasti

Timanteissa piilee Supercellin menestyksen salaisuus. Jos et halua odottaa voit käyttää timantteja. Ne saavat asioita tapahtumaan ilman odottelua. Timanttien kerääminen on tosin hyvin hidasta puuhaa, mutta ainahan niitä voi ostaa ihan oikealla rahalla. Ilmeisesti miljoonat ihmiset eivät halua odottaa.

Timanteilla vahvistusjoukot saisi latautumaan hetkessä.

Tyytyväisyyttä pitää vaalia

Näillä pienillä toiminnoilla saadaan aikaan tyytyväisyyden tunnetta. Saat kerättyä jotain itsellesi ja se kannustaa tekemään sitä lisää.  Tavallaan jokaisella kerralla kun vilkaiset mitkä tilanne pelissä on saat jonkinlaisen positiivisen kokemuksen. Yksittäiset taistelutehtävätkin ovat loppujen lopuksi aika simppeleitä jolloin voitot kannustavat uusiin yrityksiin.

Vaikeustaso kasvaa pikkuhiljaa

Vaikeustason kasvamisen huomaa tilanteissa jolloin samoilla joukoilla ja taktiikoilla ei enää saakaan samanlaista jälkeä aikaiseksi. Tämä on myös hyvä vihje siihen suuntaan että joukkoja kannattaa päivittää kestävämmäksi ja paremmaksi.

Jotta peruspeli ei kävisi liian yksinkertaiseksi tulee väliin extrapelejä joissa vaikeusaste on alussa hyvin helppo ja palkkiot ruhtinaalliset.

Extrapelien vaikeuskerroin nousee kuitenkin hyvin nopeasti. Toisaalta tilit voi olla silloin jo täynnä puuta, kiveä, rautaa tai rahaa.

Mutta tietenkään joukkojen päivittäminen paremmaksi ei ole suoraviivaista. Yleensä kaikki muukin omalla saarella pitää olla tietyllä tasolla. Näin ollen kaikkea pitää päivittää tasaisesti jotta pysyy pelissä mukana. Jokaisella ylemmällä tasolla palkkiot ovat tietenkin suurempia, mutta vastaavasti kaikki myös maksaa enemmän. Näin jatkuva oravanpyörä on valmis.

Yksinkertaisesti nerokasta.

  • Visuaalinen ilme on hieno
  • Pelaamisen on helppo oppia
  • Koukuttava pelimekaniikka
  • Kaikkea ei saa kerralla valmiiksi
  • Täyttää muutamien minuuttien tauot

Saattaa olla että itselläni meni n 6kk pelin parissa. Tietysti jossain vaiheessa huomasin että luurin parissa menee aikalailla aikaa ja se mitä siitä saa on vain hetkellinen hyvänolontunne.

Päätin lopettaa itseni huijaamisen ja kirjottaa tämän omakohtaisen analysiin elementeistä joita työelämän ohjelmistoihin on varmasti tulossa.

  • Ohjelmiston käyttöön täytyy luoda tapa.
  • Pitää tulla tunne että saa jotain valmiiksi.
  • Pitää tietää paljonko johonkin on vielä matkaa, paljonko pitää tehdä saavuttaakseen seuraavan tason.
  • Jokaisesta yrityksesta tai tekemisestä pitää tulla palkkio.
  • Useita lyhyen ja pitkän tähtäimen tavoitteita.
  • Jatkuva palaute.
  • Yhdessä tekeminen. (Tätähän jo monessa ohjelmassa pystyykin tekemään.)

Mitä olet mieltä? Tuleeko mieleen jotain jonka olen unohtanut?

Laita kommenttia!

Haluatko itse kokeilla Boom Beach -peliä?

Lataa peli Itunesista

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.