Muutosta elämässään miettivälle tässä on kirja josta kannattaa aloittaa.
Suosittelusta innostuin ja ostin Tom Rathin kirjoittaman kirjan Eat, Move, Sleep. Tällä erää ostin kirjan pelkästään äänikirjana jotta sitä on helppo kuunnella tehdessä jotain muuta. Lenkillä, matkalla töihin jne…
Suosittelen itsekin kirjaa kaikille jotka haluavat muuttaa jotain elämässään mutta sortuvat helposti takaisin vanhoihin tapoihin. Kyse ei ole yhdestä isosta muutoksesta vaan kymmenistä pienistä ja tästä saa eväitä ymmärtää miten ne vaikuttavat toisiinsa.
Vuosia olen yrittänyt saada muutettua joitakin tapoja. Liikaa jäätelöä, liian vähän liikuntaa, yksipuolista liikuntaa, liikaa rasvaa, liikaa sokeria jne.
Kirjaa on helppo kuunnella, (varmasti myös lukea) kaikki asiat esitetään helppotajuisesti ja tarinoin höystettynä. Tom Rathin omakohtainen tilanne antaa uskottavuutta asioiden esittämiseen.
Kokonaisuus hahmottuu helpommin
Jokaisessa luvussa on paljon omaan arkeen mukaan otettavia juttuja. Suurin osa kirjasta on jotain mitä mediassa on toitotettu jo vuosia. Mutta yksittäinen ”Istuminen Tappaa” -otsikko ja toisessa lehdessä ”Syö enemmän kuituja” ei oikein anna kuluttajalle hyviä eväitä muuttaa kokonaisuutena asioita arjessa. Tässä kirjassa kaikki on saatu kiedottua yhteen helpoksi paketiksi.
Yritin hahmotella miltä kirjan opit näyttäisivät omassa arjessani.
Optimaalinen päivärutiinini voisi näyttää tältä
06:00 Herääminen
06:10 Jotain aamuliikuntaa (venyttely, punnertaminen, kyykyt. Nesteet liikkeelle)
07:00 Kunnon aamiainen (mutta vältä sokeria. Kuten mehut, kuivatut hedelmät, murot yms.)
08:00 Töihin
Yritä minimoida liikkumattomuus. (Tauota ja liiku)
11:30 Lounas (Syö terveelliset ensin ja vältä hiilaria. Kuten leipä, riisi, peruna jne)
Yritä minimoida liikkumattomuus. (Tauota ja liiku)
15:00 Eväitä (Hedelmiä. Jaksat liikkua töiden jälkeen etkä sorru epäterveellisiin)
17:00 Liikkumaan
19:00 Illallinen
21:00 Rentoutumista
22:00 Lopeta ruutujen tuijottaminen
23:00 Nukkumaan
Kirjasta saa helposti paljonkin hyviä oppeja listaan tähän muutamia itseäni kiinnostaneita oppeja.
Uni on kaikkein tärkein varjeltava asia / Sleep
Jos nukut huonosti ja olet väsynyt vaikuttaa se kaikkeen tekemiseen seuraavana päivänä. Väsyneenä syömme helpommin kaikkea epäterveellistä ja laiminlyömme muutenkin itseämme. Olemme ärtyneempiä läheisille ja työkavereille emmekä ole innovatiivisimmillämme.
Nopeat ohjeet:
- Makuuhuone pimeäksi
- Laske makuuhuoneen lämpötilaa
- Viimeiseen tuntiin ennen nukkumaan menoa ei ruutuaikaa (aikuisillakaan)
- Torkuttaminen ei ole hyväksi. Yritä nousta kun kello soi.
Sokerin syöminen on pahasta / Eat
Sokeri on vihollinen. Syövän kasvatus ainetta. Ravinto mielessä ihminen ei tarvitse sokeria ollenkaan. Yritä välttää kaikkea valmisruokaa ja sellaisia tuotteita joissa hiilarin määrä on suuri. En ollut koskaan ajatellutkaan että esim. monet grillikastikkeet ovat sokerikuorrutetta lihan päällä. Eivät kuulosta enää niin herkullisilta vaihtoehdoilta.
Tottuminen makeaan ei ole vakio. Elimistösi tottuu tiettyyn makean tasoon ja saadaksesi hyvän “pörinän” tarvitse myöhemmin makeaa enemmän. Kirjassa mainittiin että keinotekoiset makeutusaineet ovat kuin nikotiinilaastareita. Ne pitävät makeanhimoa yllä ja tulet sortumaan myöhemmin makeisiin ruokiin jos totutat itsesi pitämään makeista tuotteista.
“Samat neuvot taitavat päteä myös suolaan…”
Nopeat ohjeet:
- Kaupassa: Älä edes osta epäterveitä vaihtoehtoja kotiin. Todennäköisyys kasvaa että ne syödään kuitenkin.
- Kotona: Tuotesijoittele terveellisiä vaihtoehtoja näkösälle.
- Ravintolassa: Valitse ensin. Saat määriteltyä helpommin suunnan millaista ruokaa syödään.
- Syö lautaselta aina terveellisin ensin.
- Töissä: Älä vie epäterveitä vaihtoehtoja tuliaisiksi.
Miten me tiedämme vaistomaisesti mikä on lähtökohtaisesti epäterveellistä antaa koiralle mutta me kyllä mussutamme sellaisia ruoka-aineita päivittäin. Antaisitko koirallesi Cokista? Irtokarkkeja?, Alkoholia?
Ajatus ei ollut kirjasta mutta tuli mieleen.
Liikkumista pitää ujuttaa arkeen / Move
Pelkkä liikunnan harrastaminen ei riitä. Päivittäin istumme yllättävän pitkiä aikoja. Aloitamme aamun aamiaisella. Tyypillisesti istumme. Matkustamme töihin n 30-60min keskimäärin ja lähes koko sen ajan istumme. Kun pääsemme töihin on se nykyään pääosin palavereissä tai tietokoneella istumista.
Kirjassa vihjaillaan siihen että istuminen alkaa olla yhtä vaarallista kuin tupakoiminen. Istuminen tappaa -otsikko on ollut meilläkin mediassa. Yritä siis saada liikettä päivään kaikin mahdollisin keinoin.
Parhaan hyödyn saa jos pystyy lähtemään liikkumaan heti herättyä. Liikunta saa koko päiväksi aineenvaihdunnan lisäkierroksille ja hyvänolon hormonit pitävät siitä huolen että olet ystävällisempi muille ihmisille. Monille aloittaminen on vaikeaa mutta voi sitä yritää tehdä jotain kotonakin.
Nopeat ohjeet:
- Käytä portaita hissin sijaan.
- Aja auto parkkipaikalla vähän pidemmälle.
- Pidä palavereita kävellen
- Tauota työtä.
- Nykyään on saatavilla kohtuuhintaan laitteita jolla liikkeen määrää saa mitattua.
- Pyri 10000 askeleeseen päivässä.
- Jos yhtenä päivänä määrä jää alle, yritä saada viikossa riittävästi.
Suosittelen todella lukemaan tai kuuntelemaan kirjan. Muutokset alkavat pienistä päätöksistä.
Pekka Karhu
19.11.2016
On syntymäutelias, markkinoinnista, liikunnasta, rakentamisesta, terveydestä ja digitaalisuudesta kiinnostunut digitaalisten palveluiden kehittäjä.